Nie masz pomysłu co przygotować na grillu? Mamy dla Ciebie kilka ciekawych i szybkich propozycji na potrawy grillowane. A z grillem gazowym Broil King nie ma tak naprawdę żadnych ograniczeń.
Jednym z przepisów – nasz hit to frytki – kto nie lubi frytek? To jeden z ulubionych dodatków do pieczonych czy smażonych potraw.
Dlaczego frytki w ogrodzie i to jeszcze na grillu? A no dlatego, że w domu nie zawsze możemy sobie pozwolić na usmażenie frytek ze względu na zapach długo utrzymującego się tłuszczu.
Dobre frytki to dobrze dobrane ziemniaki. Podpowiemy, jakiej odmiany wybrać ziemniaki, aby wyszła nam dobrze przyrządzona zdrowa i pyszna przekąska. Na frytki najlepiej nadaje się typ odmiany B lub BC (Irys, Fresco) te mączyste o wysokim stopniu dojrzałości odmiany będą idealne na grilla.
Frytki można przygotować na dwa sposoby, ważne jest też to, jaki grill gazowy Broil King posiadamy w swoim ogrodzie:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków lub frytki mrożone (polecamy to pierwsze)
- 1 litr oleju rzepakowego
Pierwszy sposób:
Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w słupki o dowolnej grubości – na grillu najlepiej przyrządza się nieco grubsze. Przełóż frytki na papierowy ręcznik lub ściereczkę i dokładnie wysusz.
Do smażenia frytek potrzebujemy żeliwnego woku Broil King #69618 lub #69617 (rodzaj woku zależy od grilla jaki posiadamy).
Wlewamy olej i odpalamy palnik pod wokiem oraz dwa sąsiadujące. Podgrzewaj olej do temperatury około 210'C. Frytki co jakiś czas należy zamieszać i smażyć około 10-12 minut – mrożone około 8-10minut.
Po wysmażeniu frytki odstaw na ręcznik papierowy i odsącz z tłuszczu.
Najlepiej podawać z ketchupem lub ulubionym dipem.
Drugi sposób:
Frytki wsypać do stalowej perforowanej brytfanki #69712 lub do wąskiego woku #69822 – (w zależności jaki posiadamy grill) i skropić oliwą lub olejem roślinnym za pomocą rozpylacza do oleju #50945 oraz posypać ulubionymi przeprawami. Dzięki perforowanym spodom nie trzeba obracać frytek.
Rozgrzać grilla do 250 stopni i piec około 20 minut.
W następnej odsłonie zaprezentujemy przepis na danie mięsne, który idealnie nada się do przekąski wymienionej wyżej.
Smacznego!