Dwa przepisy na grillowanego Łososia

Co może być lepsze od grillowanego łososia?

Łosoś z powodzeniem uda się na grillu gazowym marki Broil King Monarch 340. Polecamy ten model ponieważ nie tylko można na nim grillować, ale również i gotować dzięki wbudowanym palnikom. Tą nie trudną do przyrządzenia rybę można ugotować na wiele sposobów z dodatkiem warzyw, przypraw i ziół.  Ta ryba nie należy do wymagających i jest milion sposobów na jego przyrządzenie. Mamy dla Państwa dwie najlepsze propozycje dla dzieci jak i dla dorosłych.

Łososia można podać na desce cedrowej do grillowania Broil King gdzie można się poczuć jak prawdziwy mistrz grilla! Prawidłowo użyta deska nada potrawom grillowanym niesamowity, wykwintny oraz subtelny aromat cedru. Deskę wystarczy namoczyć w wodzie, piwie, soku z cytryny lub winie przed grillowaniem najlepiej 20-45 minut wcześniej, a nawet i całą noc. Im dłużej tym większy aromat potrawy.


Deski, które występują w naszej ofercie:

     


Najmłodsi chętnie sięgną po rybę, pod warunkiem, że będzie odpowiednio przygotowana. Poniżej prosty przepis na grillowanego łososia dla dzieci: 

Produkty:

  • Średni filet z łososia
  • Pół cytryny
  • Masło- 1 łyżeczka
  • Koperek
  • Czosnek - kilka ząbków

Przygotowanie:

1. Ruszt należy rozgrzać i naoliwić.

2. Filet myjemy pod zimną wodą.

3. Wyciskamy połowę cytryny na rybę, a na wierzchu rozsmarowujemy masło. Na wierzch dodajemy czosnek, a do dekoracji świeży koperek.

4. Tak przygotowaną rybkę zawijamy w folię do pieczenia i kładziemy na grilla na około 10 minut (po 5 minut z każdej strony), w zimie czas ten może znacznie się wydłużyć ze względu na warunki atmosferyczne.


Coś trudniejszego - czyli przepis na łososia dla dorosłych w towarzystwie ziemniaczków i warzyw.

Produkty:

  • Filet z łososia - 2 sztuki
  • Cytryna - 1 sztuka
  • 7 małych ziemniaków
  • Pomidorki koktajlowe
  • Warzywa - wedle uznania
  • Oliwa z oliwek
  • Mieszanka soli morskiej z pieprzem, tymiankiem i szalotką 

1 .Grillowanie rozpoczynamy od rozgrzania grilla marki Broil King.

2. Filet z łososia należy umyć i skropić oliwą oraz sokiem z cytryny.

3. Rybę należy oprószyć mieszanką Lie Gourmet.

4. Następnie grillujemy rybę na desce cedrowej w średniej temperaturze przez około 30-40 minut -  zimą czas ten wydłuża się.

5. Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie (w grillach gazowych marki Broil King w wybranych modelach na przykład Monarch 340 występuje kuchenka gazowa, dzięki której oszczędzamy czas i mamy wszystko pod kontrolą w jednym miejscu).

6. W kolejnym kroku ziemniaki kroimy na ćwiartki grillujemy przez 10 minut razem z pomidorkami i warzywami. Masło mieszamy z czosnkiem i koprem - można zmiksować składniki. Gotową rybę serwujemy w towarzystwie ziemniaków, masła czosnkowego i warzyw. Na koniec jeszcze raz można wszystko skropić sokiem z cytryny.

Życzymy smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl