Producenci
Grillowane Kotlety Jagnięce Z Sosem Azjatyckim
Grillowane Kotlety Jagnięce Z Sosem Azjatyckim

GRILLOWANE KOTLETY JAGNIĘCE Z SOSEM AZJATYCKIM

 

Składniki na kotlety jagnięce z grilla:

  • posiekana kolendra 1/3 szklanki
  • miód ¼ szklanki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki brandy
  • czosnek przeciśnięty przez praskę 3 ząbki
  • 10 grubych kotletów jagnięcych

Składniki na sos azjatycki:

  • bulion z kurczaka 1 szklanka
  • 5 łyżek sosu ostrygowego
  • świeży sok z cytryny ¼ szklanki
  • cukier 1 łyżka
  • chińska przyprawa 5 smaków 1 łyżeczka
  • cebula 2 sztuki
  • masło pokrojone w kawałki ½ kostki

Przygotowanie:

1. Dzień przed zaplanowaną konsumpcją przygotowujemy marynatę do mięsa. W dużej misie umieszczamy kolendrę, miód, sos sojowy, brandy i czosnek. Mieszamy do całkowitego połączenia.

2. W międzyczasie, mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kawałki jagnięciny umieszczamy w misie i bardzo dokładnie obtaczamy każdy z nich.

3. Przykryj lub umieść wszystko w plastikowej zamykanej torebce i wstaw do lodówki na całą noc.

4. Nazajutrz, gdy czas grillowania będzie się zbliżał, wyciągamy masło i ocieplamy do temperatury pokojowej.

5. W międzyczasie rozgrzewamy grilla ustawiając pokrętła na maksymalną moc, gdy grill osiągnie temperaturę 250°C przykręć je do pozycji średniej a ruszt posmaruj olejem za pomocą pędzelka silikonowego Imperial #64013 lub rozpylacza do oleju EVO 

6. Kotleciki grillujemy dosłownie po 1-2 minuty z każdej strony przewracamy je za pomocą łopatki Imperial #64011  - jeśli chcemy uzyskać różowe w środku mięso i odpowiedni dłużej na wysmażone. 

7. W trakcie grillowania możesz w rondelku wymieszać wywar z kurczaka, sos ostrygowy, sok z cytryny, cukier i przyprawa 5 smaków i zagotować – jeśli posiadamy grilla Broil King z kuchenką boczną możemy gotować i grillować jednocześnie.

8. Sos gotujemy aż zmniejszy swoja konsystencje do ¾ szklanki, około 12 minut.

Polecamy lampę LED z minutnikiem, aby kontrolować czas #60938.

 

9. Zmniejszyć płomień, dodajemy zieloną cebulę i masło, mieszamy, aż się masło rozpuści.

10. Gdy mięso będzie gotowe, wykładamy porcje na deskę do serwowania #68422, a każdy kotlecik przyozdabiamy uprzednio przygotowanym sosem azjatyckim.

11. Gotowe kotlety jagnięce z grilla podajemy z pieczywem, bądź podpieczonymi ziemniakami, w akompaniamencie ulubionej sałatki i sosu.

 

Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl