GRILLOWANE KOTLETY JAGNIĘCE Z SOSEM AZJATYCKIM
Składniki na kotlety jagnięce z grilla:
- posiekana kolendra 1/3 szklanki
- miód ¼ szklanki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki brandy
- czosnek przeciśnięty przez praskę 3 ząbki
- 10 grubych kotletów jagnięcych
Składniki na sos azjatycki:
- bulion z kurczaka 1 szklanka
- 5 łyżek sosu ostrygowego
- świeży sok z cytryny ¼ szklanki
- cukier 1 łyżka
- chińska przyprawa 5 smaków 1 łyżeczka
- cebula 2 sztuki
- masło pokrojone w kawałki ½ kostki
Przygotowanie:
1. Dzień przed zaplanowaną konsumpcją przygotowujemy marynatę do mięsa. W dużej misie umieszczamy kolendrę, miód, sos sojowy, brandy i czosnek. Mieszamy do całkowitego połączenia.
2. W międzyczasie, mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kawałki jagnięciny umieszczamy w misie i bardzo dokładnie obtaczamy każdy z nich.
3. Przykryj lub umieść wszystko w plastikowej zamykanej torebce i wstaw do lodówki na całą noc.
4. Nazajutrz, gdy czas grillowania będzie się zbliżał, wyciągamy masło i ocieplamy do temperatury pokojowej.
5. W międzyczasie rozgrzewamy grilla ustawiając pokrętła na maksymalną moc, gdy grill osiągnie temperaturę 250°C przykręć je do pozycji średniej a ruszt posmaruj olejem za pomocą pędzelka silikonowego Imperial #64013 lub rozpylacza do oleju EVO
6. Kotleciki grillujemy dosłownie po 1-2 minuty z każdej strony przewracamy je za pomocą łopatki Imperial #64011 - jeśli chcemy uzyskać różowe w środku mięso i odpowiedni dłużej na wysmażone.
7. W trakcie grillowania możesz w rondelku wymieszać wywar z kurczaka, sos ostrygowy, sok z cytryny, cukier i przyprawa 5 smaków i zagotować – jeśli posiadamy grilla Broil King z kuchenką boczną możemy gotować i grillować jednocześnie.
8. Sos gotujemy aż zmniejszy swoja konsystencje do ¾ szklanki, około 12 minut.
Polecamy lampę LED z minutnikiem, aby kontrolować czas #60938.
9. Zmniejszyć płomień, dodajemy zieloną cebulę i masło, mieszamy, aż się masło rozpuści.
10. Gdy mięso będzie gotowe, wykładamy porcje na deskę do serwowania #68422, a każdy kotlecik przyozdabiamy uprzednio przygotowanym sosem azjatyckim.
11. Gotowe kotlety jagnięce z grilla podajemy z pieczywem, bądź podpieczonymi ziemniakami, w akompaniamencie ulubionej sałatki i sosu.
Smacznego!