Rożno świetnie nadaje się do grillowania całych kurczaków, pieczeni, a nawet skrzydełek i może być zrobiony z tylnym palnikiem lub bez. Metodą rożna można grillować jedzenie bardziej równomiernie, zapewniając idealnie chrupką skórkę, zachowując jednocześnie wilgotny środek. Przyjrzymy się, dlaczego warto korzystać z rożna, jak założyć silnik do rożna i samo jedzenie.
Dlaczego warto korzystać z rożna?
Najczęstszym sposobem, w jaki używamy rożna, jest grillowanie całych, chrupiących kurczaków. Głównym tego powodem jest to, że możemy lepiej kontrolować przepływ ciepła, aby równomiernie upiec wszystkie boki kurczaka, co oznacza, że nie skończymy z ugotowanym dołem, gdy wierzch jest nadal surowy. Ułatwia również utrzymanie odpowiedniej zawartości wilgoci w kurczaku, ponieważ możesz z łatwością dodać poniżej miskę ociekową ze smakowymi płynami i aromatami, aby nasycić mięso podczas grillowania.
Jeśli Twój grill jest wyposażony w tylny palnik do rożna, włącz go, aby dodać złocistej chrupiącej chrupkości do skóry mięsa. Tak czy siak grillujemy pośrednio, lecz tylny palnik jest szczególnie przydatny do szybkiego zwęglenia całej powierzchni żywności podczas jej obracania. Może być również używany w połączeniu z głównymi palnikami przez czas gotowania, przy zmniejszonej temperaturze, aby zapobiec zbyt szybkiemu przypiekaniu się zewnętrznej części.
Jak założyć rożna?
Teraz, gdy wiemy, dlaczego używamy rożna, spójrzmy, jak powinniśmy go ustawić do użytku na grillu. Rożno występuję już od serii Monarch 390 z tylnym palnikiem.
Pierwszym krokiem w przypadku korzystania z rożna po raz pierwszy jest złożenie pręta i zamocowanie wsporników montażowych. Jeśli Twój grill był wyposażony w rożna, te kroki zostaną uwzględnione w początkowych etapach montażu. Jeśli posiadamy grille z seri Monarch Signet Sovereign półke górną należy wyjąć z grilla.
Jak grillować kurczaka z grillem wyposażonym w rożno i tylny palnik?
Pierwsze szpikulce ustawiamy tak, aby kurczak był pośrodku prętu, umieszczamy mięso, tak aby było dobrze wyważone i nakładamy drugie szpikulce. Nakładamy odważnik na koniec prętu i luzujemy go. Ciężka strona kurczaka opadnie na dół.Zakręć odważnik po przeciwnej stronie, tak aby zbalansować wagę mięsa. Następnie włóż pręt z mięsem do silnika umocowanego na grillu , dokręć śrubkę, która zapobiegnie wypadnięciu pręta z silnika. Prawidłowo wyważone mięso będzie obracać się jednostajnie. Właściwie rozłożona masa spowoduje, że mięso będzie upieczone równomiernie.
Rozgrzanie grilla przed pieczeniem na rożnie nie jest wymagane. Po umieszczeniu mięsa odpal palnik rożna i ustaw pokrętło palnika w pozycji z największym płomieniem. Piecz przez 30 minut. Wysoka temperatura oraz bezpośredni płomień zamknie soki i tłuszcze wewnątrz kurczaka oraz przyrumieni skórkę. Po 30 minutach skręć pokrętło do połowy, aby dokończyć pieczenie kurczaka wewnątrz. Potrzeba mniej więcej 20 minut pieczenia na każde 0,5 kg drobiu. W celu upewnienia się, że danie jest gotowe polecamy skorzystać z zestawu mini termometrów do grillowania. #61138
Wystarczy, że wbijesz termometr w kurczaka, a on wskaże temperaturę w środku i masz pewność, że danie jest gotowe do spożycia. Nigdy nie pozwól na to, aby brytfanna lub tacka były bez wody lub innej cieczy.
Smacznego!