Grillowanie warzyw zapewnia delikatność, bogactwo smaków i piękną karmelizację. Podczas grillowania warzyw wystarczy prosta marynata lub mieszanka oleju i przypraw.
Szybkie wskazówki dotyczące grillowania warzyw
- Zawsze lekko naoliw warzywa przed grillowaniem, aby zapobiec ich przywieraniu do grilla.
- Warzywa grillujemy w temperaturze 150-200 stopni.
- Nie spiesz się z grillowaniem większości warzyw, zapewni to bardziej zróżnicowane smaki
- Nakładka lub kosz do pieczenia to łatwy sposób na grillowanie wielu warzyw naraz
Jak grillować warzywa w grillu gazowym Broil King
Grillowanie Kukurydzy na Kolbie
- Namocz kolby przez około 20 minut.
- Grilluj kukurydzę w temperaturze 150-200 stopni przez 20-25 minut, często obracając każdą kolbę kukurydzy
- Nie martw się, jeśli łuska zacznie czernieć; oznacza to po prostu, że ziarna w środku parują i zmiękczają się. W wyższych temperaturach ślady z grilla przeniosą się przez łuskę na kukurydzę.
- NIE łuskać natychmiast! Niech kolby ostygną przez 5 do 10 minut, a następnie obierz i podawaj. Do tego czasu jedwab kukurydziany będzie bardzo łatwy do usunięcia.
Grillowanie Grzybów
- Przetrzyj grzyby wilgotną szmatką. Nie płucz ich w wodzie; przyjmą wilgoć jak gąbka. Usuń każdą część łodygi, która jest sucha i zdrewniała.
- Wymieszać z przyprawioną oliwą z oliwek, winegretem lub marynatą. Grzyby uwielbiają bogate, ciemne smaki, więc spróbuj czegoś z sosem sojowym, czosnkiem i sezamem!
- Grilluj w temperaturze 150-200 stopni przez 5-7 minut.
Grillowanie Pomidorów
- Grillowane pomidory to prosta, pełna smaku potrawa, która pasuje do prawie każdego dania. Wybierz pomidora z mniejszą ilością soku, jak Roma.
- Pokrój pomidora na pół.
- Usuń nasiona. Posyp pomidory solą. Pozostaw na około 10 minut.
- Dopraw oliwą i przyprawami. Grilluj bezpośrednio na niskiej temperaturze 150 stopni przez 15-20 minut, aż zmiękną.
Jakie akcesoria można wykorzystać do grillowania warzyw na grillu gazowym Broil King? Oto kilka Naszych propozycji:
- Wok żeliwny #69710 - żeliwny wok z porcelanową powłoką
- Wąski wok do grillowania #69822 może posłużyć do przyrządzania warzyw na grillu przy okazji można zaoszczędzić miejsce na powierzchni rusztów. Na dnie woka są umiejscowione otwory, dzięki czemu potrawy nabiorą aromatu dań z grilla.
- Wąska brytfanna perforowana #69722 przyda nam się w przygotowaniu małych potraw, które mogą nam wpaść pomiędzy ruszty
- Wysoka brytfanna perforowana #69818 duży rozmiar woka daje więcej przestrzeni do gotowania
Do obracania i podnoszenia warzyw potrzebne są łopatki lub szczypce na przykład takie jak:
Szczypce krokodylki Baron#64036 doskonale sprawdzą się przy chwytaniu mniejszych porcji mięs i warzyw. Dzięki gęstym ząbkom utrzymujemy pewny chwyt grillowanych dań.
Długa łopatka Baron #64030 z łatwością obrócisz większą ilość warzyw oraz duże porcje mięs czy burgerów.