Owoce morza - grilluj je we właściwy sposób, korzystając z poniższych wskazówek.
Grillowane owoce morza mogą być centralnym punktem każdego spotkania, ale przed upieczeniem musisz przestrzegać kilku ważnych podstawowych zasad. Bezpieczeństwo żywności jest ważne, jeśli chodzi o gotowanie owoców morza. Niedogotowane owoce morza mogą powodować zatrucie pokarmowe, dlatego zalecamy, aby zawsze sprawdzać temperaturę owoców morza za pomocą termometru.
Polecić możemy Państwu termometry marki Broil King, które bardzo dobrze kontrolują temparaturę, poniżej przedstawimy jeden z nich:
Meater - bezprzewodowy, inteligentny termometr #RT3-MT-ME01 - łączy się on całkowicie bezprzewodowo za pomocą bluetooth. Aplikacja jest w języku polskim dzięki czemu proces grillowania przeprowadzimy jeszcze lepiej! W aplikacji można wybrać rodzaj mięsa, stopień wysmażenia, a aplikacja poinformuje Cię kiedy dana potrawa osiągnie odpowiednią temperaturę.
Termometr meater posiada dwa czujniki, jest wodoodporny, posiada precyzję pomiaru do +/- 0.5° C a dodatkowo jest bardzo łatwy w czyszczeniu!
Gdy już mamy odpowiednio dobrany termometr, podpowiadamy Państwu, jak grillować owoce morza:
Postępuj zgodnie z tym przewodnikiem dotyczącym temperatury wewnętrznej, aby sprawdzić gotowość:
- Ahi (żółtopłetwy) Tuńczyk – 115 ° F (46 ° C)
- Krewetki – 120 ° F (49 °C)
- Łosoś – 125 ° F (52 °C)
- Przegrzebki – 130 ° F (54 ° C) (mięso powinno być nieprzezroczyste)
- Biała ryba – 140 ° F (60 ° C) (mięso powinno łatwo się oddzielać)
- Homar – 140 ° F (60 ° C ) (mięso powinno być nieprzezroczyste)
- Małże / Ostrygi / Małże – Do momentu otwarcia muszli
Grilluj owoce morza na ŚREDNIO-NISKIM lub NISKIM ogniu. Im delikatniejsze mięso, tym mniejsza temperatura.
Cedrowe deski do grillowamia marki GrillPro #00281
mogą być niesamowitym atutem podczas pieczenia ryb, ponieważ zwęglone drewno nadaje potrawom niesamowity smak. Posiadanie deski oznacza również, że ryba nie może utknąć na rusztach. Jeśli zamierzasz grillować owoce morza bezpośrednio na rusztach, upewnij się, że dokładnie naoliwiłeś ruszty i rybę, aby zapobiec przywieraniu.
Za pomocą stalowej brytfanny perforowanej #69712 ułatwimy sobie grillowanie drobnych kawałków, które mogą wpaść pomiędzy żeberka rusztu. Wypukła struktura otworów na dnie brytfanny gromadzi soki, marynaty i tłuszcz z potraw, zapobiegając powstawaniu płomieni, wysuszaniu się ich, a zarazem nadaje im chrupkości i intensywnego smaku. Dzięki Niej owoce morza zawsze będą wyśmienicie przyrządzone.
Steki rybne
Niektóre steki rybne o twardym miąższu, takie jak miecznik, tuńczyk, łosoś i halibut, można grillować bezpośrednio na rusztach. Tylko pamiętaj, aby dobrze naoliwić grill przed umieszczeniem na nim ryby, najlepiej sprawdzi się do tego rozpylacz do oleju EVO #FG16EVO1-12
Aby ugrillować filet z łososia, połóż skórką do dołu na rozgrzanym grillu na 2 minuty na ŚREDNIM ogniu. Wsuń szpatułkę między skórę a miąższ. Wrzuć na dobrze naoliwiony grill w pozycji godziny 10 na 1,5 minuty. Odwróć i obróć stek do pozycji drugiej na dobrze naoliwionym grillu, smaż przez 1,5 minuty.
Przedmiot | Ciepło | Czas | Specjalne instrukcje |
Krewetka | ŚREDNI | 4-6 min. | Użyj nakładki do grilla lub woka, gotuj do różu lub nieprzezroczystości. Nie rozgotuj. |
Małże | ŚREDNI | 5-6 min. | Dobrze wyszoruj i wyrzuć wszystkie niegotowane, otwarte małże. Po ugotowaniu wyrzuć zamknięte małże. |
Przegrzebki | ŚREDNI | 4-6 min. | Obróć się w połowie, najlepiej złoty przypalić. |
Homar | ŚREDNI | 8-10 min. | Grilluj skorupą do dołu, posmaruj masłem i sokiem z cytryny. Gotuj, aż stanie się nieprzezroczysty i oddziel się od skorupy. |