Producenci
Dzień Hamburgera 28 maj
Dzień Hamburgera 28 maj

Kanapka z kotletem z mięsa wołowego, która jeszcze niedawno była synonimem niezdrowego fast foodu, dziś stała się symbolem modnego jedzenia i to całkiem zdrowego.

Sprawdź nasze przepisy na grillowane hamburgery z marką Broil King krok po kroku.

Ale może najpierw troszkę historii, o tym jak powstał hamburger

Wczesne wersje tej potrawy powstawały w północnych Niemczech, a dokładniej w Hamburgu – stąd też nazwa Hamburger, która oznacza po prostu pochodzący z Hamburga. Już pod koniec XIX wieku w amerykańskiej prasie pojawiały się pierwsze wzmianki o „kanapce z mięsem z Hamburga, smażonym na bieżąco z gotowych kotletów”. Danie posmakowało wielu osobom, dzięki czemu szybko rozpowszechniło się w Stanach, a także na całym świecie. Aktualnie hamburgera możemy zjeść praktycznie wszędzie – od USA, poprzez Europę, aż po Japonię.

Podstawą hamburgera jest oczywiście mięso, które musi być umieszczone w dwóch częściach bułki. Pozostałe składniki mogą być jednak zupełnie dowolne. Powstała tez moda na wegetarianizm, dzięki zastąpieniu kotleta wołowego tym bezmięsnym, możemy wybrać kotlet jaglany, sojowy, warzywny, lub ciecierzycy.

 

Jak przygotować domowego burgera na grillu gazowym Broil King?

 

Poniżej znajdziecie przepis na bułkę oraz kotleta, to najważniejsze części hamburgera, ale nie jedyne! Reszta składników w dużej mierze zależy od naszego gustu. Możemy wybrać jeden z wielu sosów do burgerów – kupny lub robiony ręcznie. Do burgera można dodać różne rodzaje sera żółtego, warzywa – pomidora, ogórka, sałatę, cebulę. Często też używana jest do hamburgerów specjalna cebulka prażona. Użyj fantazji i przygotuj hamburgera z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Aby burger był pyszny i soczysty, mięso powinno mieć około 1,5-2 cm grubości- jeśli będzie cieńsze, to podczas grillowania może stać się suche, a gdy będzie grubsze, może się przypalić z wierzchu, a pozostać surowy w środku.

Mięso możesz formować samodzielnie lub skorzystać z dodatkowych akcesoriów. Na rynku dostępne są specjalne prasy do burgerów, dzięki którym otrzymasz burger o idealnych proporcjach.

 

Burgery z grilla marki Broil King – przepis:

Mięso przekładamy do miski. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy.

Z mięsa formujemy burgery o masie 150-200 g.

Rozgrzewamy grilla na wyższym płomieniu. Pamiętajmy by ruszty były czyste, inaczej pozostałości poprzednich dań będą się zwęglać.

Ruszty grilla Broil King delikatnie smarujemy olejem lub rozpylamy olej rozpylaczem (EVO #FG16EV01-12), by mięso nie przywierało.

Kotlety formujemy w rękach i wykładamy na rozgrzane ruszta – (przy grillu marki Broil King np Monarch 320 wybieramy stronę rusztu rynienkową) - Smażymy ok. 4-6 minut z każdej strony w zależności od wielkości burgera i od temperatury grilla. W trakcie smażenia kotletów nie dociskamy łopatką do rusztów, bo wypłynie z nich smaczny sos i nie będą soczyste, a na tym nam bardzo zależy!

Po usmażeniu z obu stron nastawiamy mniejszy płomień i kładziemy ser na mięso. Jednocześnie możemy wykorzystać ten moment do przygotowania bułek, dorzucić obok przekrojone na pół bułki z sezamem, by się zagrzały (lub położyć je na wciąż tlący się grill). Całość zostawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie przystępujemy do złożenia kanapek.

Dolną część bułki smarujemy wybranym ulubionym sosem.

Na wierzchu układamy pikle oraz mięso z roztopionym na wierzchu serem.

Dodajemy również wybrane przez nas składniki np. Pomidory, sałatę, cebule itp.

Na górę kanapki znów dajemy sos i przykrywamy pozostałą połówką.

Smacznego

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl