Danie, które trafi w gust każdego - Szaszłyk

Szaszłyki na grilla to bardzo prosta i pyszna przekąska.

Szaszłyki można przyrządzić na wiele sposobów – mogą być warzywne, mięsne lub mieszane.

Do zrobienia szaszłyków można wykorzystać zestaw do szaszłyków marki Broil King #69138

dzięki umieszczonym szpikulcom na stojaku, które można obracać, można kontrolować proces ich przyrządzenia i nie spowoduje to przypalenia kawałków mięsa i warzyw.

Jeśli nie mamy miejsca na zestaw do szaszłyków proponujemy także szpikulce #64049,

które można zakupić osobno – Podwójne szpikulce do szaszłyków utrzymują kawałki mięsa czy warzyw podczas obracania. Wykonane są z wytrzymałej oraz łatwej do czyszczenia stali szlachetnej.

Przejdźmy więc do sedna – szaszłyki jak wspomnieliśmy wyżej można przyrządzić na wiele sposobów – oto nasze propozycje:

  • Przygotuj różnokolorowe papryki, czerwoną lub białą cebulkę oraz cukinię. Możesz dołożyć również kawałki sera, młode ziemniaczki lub pomidorki koktajlowe.
  • Mięsne kawałki mogą być z piersi z kurczaka, karkówki czy polędwiczek – muszą być one pokrojone w kostkę.
  • Ulubieńcy ryb i owoców morza również mogą wykorzystać krewetki, tuńczyka, łososia lub inne ryby, które da się pokroić.

Najważniejszym krokiem jest zamarynowanie mięsa – najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby uzyskać odpowiedni smak.

Do zamarynowania mięsa możemy wykorzystać przyprawy – sól pieprz, słodka paprykę, oregano, czosnek –lub wedle własnego uznania. Potrzebny jest także olej lub oliwa.

Włóż mięso już pokrojone na kosteczki do przygotowanej marynaty i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (ok. 12 godzin)!

Wszystkie warzywa i mięso najlepiej jest kroić na podobnej wielkości kawałki, by piekły się równomiernie. Nie krój jednak zbyt małych kawałków, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury składniki i tak będą się kurczyć na grillu.

Nadziane produkty na szpikulce ułóż na stojaku do szaszłyków położonym już wcześniej na grillu.

Jeśli nie posiadamy zestawu, nie kładziemy szaszłyków bezpośrednio na ruszcie – najlepiej na tacce aluminiowej lub płycie żeliwnej marki Broil King.

Piecz do momentu, aż wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie, a także dobrze zarumienione. Mięso nie może być ani zbyt przypalone ani surowe w środku. Co jakiś czas obracaj szaszłyki, by równomiernie grillować je z każdej strony.

Szaszłyki z mięsem drobiowym będą gotowe w ciągu 10-15 minut, wieprzowe potrzebują 15-20 minut, a wołowe ponad 20 minut. Podany czas jest orientacyjny.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl