Szaszłyki na grilla to bardzo prosta i pyszna przekąska.
Szaszłyki można przyrządzić na wiele sposobów – mogą być warzywne, mięsne lub mieszane.
Do zrobienia szaszłyków można wykorzystać zestaw do szaszłyków marki Broil King #69138
dzięki umieszczonym szpikulcom na stojaku, które można obracać, można kontrolować proces ich przyrządzenia i nie spowoduje to przypalenia kawałków mięsa i warzyw.
Jeśli nie mamy miejsca na zestaw do szaszłyków proponujemy także szpikulce #64049,
które można zakupić osobno – Podwójne szpikulce do szaszłyków utrzymują kawałki mięsa czy warzyw podczas obracania. Wykonane są z wytrzymałej oraz łatwej do czyszczenia stali szlachetnej.
Przejdźmy więc do sedna – szaszłyki jak wspomnieliśmy wyżej można przyrządzić na wiele sposobów – oto nasze propozycje:
- Przygotuj różnokolorowe papryki, czerwoną lub białą cebulkę oraz cukinię. Możesz dołożyć również kawałki sera, młode ziemniaczki lub pomidorki koktajlowe.
- Mięsne kawałki mogą być z piersi z kurczaka, karkówki czy polędwiczek – muszą być one pokrojone w kostkę.
- Ulubieńcy ryb i owoców morza również mogą wykorzystać krewetki, tuńczyka, łososia lub inne ryby, które da się pokroić.
Najważniejszym krokiem jest zamarynowanie mięsa – najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby uzyskać odpowiedni smak.
Do zamarynowania mięsa możemy wykorzystać przyprawy – sól pieprz, słodka paprykę, oregano, czosnek –lub wedle własnego uznania. Potrzebny jest także olej lub oliwa.
Włóż mięso już pokrojone na kosteczki do przygotowanej marynaty i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (ok. 12 godzin)!
Wszystkie warzywa i mięso najlepiej jest kroić na podobnej wielkości kawałki, by piekły się równomiernie. Nie krój jednak zbyt małych kawałków, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury składniki i tak będą się kurczyć na grillu.
Nadziane produkty na szpikulce ułóż na stojaku do szaszłyków położonym już wcześniej na grillu.
Jeśli nie posiadamy zestawu, nie kładziemy szaszłyków bezpośrednio na ruszcie – najlepiej na tacce aluminiowej lub płycie żeliwnej marki Broil King.
Piecz do momentu, aż wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie, a także dobrze zarumienione. Mięso nie może być ani zbyt przypalone ani surowe w środku. Co jakiś czas obracaj szaszłyki, by równomiernie grillować je z każdej strony.
Szaszłyki z mięsem drobiowym będą gotowe w ciągu 10-15 minut, wieprzowe potrzebują 15-20 minut, a wołowe ponad 20 minut. Podany czas jest orientacyjny.