Pomysł na wielkanocne ciasto czekoladowe!

Pomysł na wielkanocne ciasto czekoladowe!

Pyszne i proste ciasto można upiec również bezpośrednio na grillu. W ten sposób można przyrządzić, na przykład, ciasto czekoladowe. Musisz jednak zwrócić uwagę na to, czy przepis wymaga grillowania pośredniego czy bezpośredniego – to kluczowe z uwagi na to, jaki grillem dysponujesz.

Grillowanie pośrednie - stosujemy w przypadku potraw, których pieczenie zajmuje powyżej 30 minut. Jest to metoda, która wymaga większej wprawy. Grillowanie pośrednie polega na tym, że grillowane potrawy nie są przyrządzane bezpośrednio nad płomieniem.


Grillowanie bezpośrednie - jest zdecydowanie bardziej popularne. Wynika to również z faktu, że większość potraw przygotowuje się na grillu do 30 minut, a w takim wypadku nie stosuje się wariantu pośredniego. Grillowanie bezpośrednie to standardowa metoda, gdzie przyrządzane mięso czy warzywa leżą na rozgrzanym ruszcie a pod nim jest mocny płomień.


Do przyrządzenia ciasta najlepiej będzie nam potrzebny grill marki Broil King Monarch 340 z kuchenką boczną, ponieważ będzie ona potrzebna do roztopienia masła.


Podstawą jest kamień do grillowania, szerzej znany jako kamień do pizzy. U producenta marki Broil King występują dwa rodzaje:

  • 33 cm #98154
  • 38 cm #69814

     

Potrzebne składniki:

  • 80 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do polewy
  • 100 g czekolady
  • 25 g masła


W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać.

W misce ubić jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę.

Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Do mąki dodać ubite jajka oraz masę czekoladową i zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.

Przelać do foremki.

Ciasto najlepiej wypieka się na wspomnianym kamieniu.

Układamy na grillu na strefie pośredniej. Zawory grilla bezpośrednio pod ciastem są wyłączone, z kolei skrajne zawory ustawione na maksymalną temperaturę. Zamykamy pokrywę grilla.

Pieczemy około godziny w 180'C

Polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi (lub rozpuścić w mikrofali).

Smacznego!

 

Ekipa CentrumOgrodu.pl życzy Wesołych Świąt wielkanocnych

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl