System PGT w grillach gazowych marki Broil King, czym jest i jakie ma zalety? Dlaczego aromatyzery Flaw-R-Cast są ważne w grillowaniu?
Na te pytania odpowiemy właśnie w poniższym artykule.
System PGT czyli Performance Grilling Technology zapewnia wysoką wydajność oraz dostarcza autentyczny smak dań z grilla. System ten występuje wyłącznie w grillach gazowych Broil King i składa się z 5 filarów:
- izolowany piekarnik
- dwustronne ruszty Flav-R-Cast
- aromatyzery Flaw-R-Wave
- Palniki dual-tube
- Zawory Linear-Flow i pokrętła Sensi-Touch
PIEKARNIK
Piekarnik z odlewu aluminium – zadbano o to, aby konstrukcja piekarnika miała całkowicie zamknięte dno, z minimalną ilością otworów, ogranicza to tzw. Efekt komina czyli dopracowana budowa zapobiega zjawisku zasysaniu zimnego powietrza do środka. Piekarnik ma doskonałą cyrkulacje powietrza i izolacje ciepła dzięki wysokości i głębokości - Duża odległość palników od dna, aromatyzerów i rusztów pozytywnie wpływa na równomierne rozprowadzenie ciepła.
Ogranicza też ryzyko przypalenia potraw przez skapujące soki i tłuszcze. W grillach gazowych Broil King pokrywy są wysokie, dzięki czemu można pod nimi zmieścić kurczaka w pozycji pionowej piekąc go na stojaku #69133 lub pozwala też bez problemu umieścić w środku górną półkę – doskonałe miejsce do grillowania warzyw lub serów.
RUSZTY
Producent marki Broil King oferuje ruszty, wykonane z żeliwa, ze stali szlachetnej lub z 8 i 9 mm prętów ze stali szlachetnej. Ruszty wyróżniają się dużą masą, dzięki czemu utrzymują dłużej ciepło, a odstępy pomiędzy żeberkami są niewielkie i sprawiają, że drobne potrawy nie wpadają na dno piekarnika. Dwustronne ruszty występują w pozycji stożkowej i rynienkowej– stożek - pozwala uzyskać charakterystyczną dla steka kratę, Rynienki grilla odprowadzają zbędny tłuszcz do wewnątrz, dzięki czemu nie trafia on na aromatyzery. Zaletą stali szlachetnej jest jej zwiększona odporność na korozję oraz łatowość czyszczenia.
AROMATYZERY
W grillach gazowych Broil King występują aromatyzery Flav-R-Wave, potocznie zwane "fale smaku". Aromatyzery wypełniają całe dno piekarnika tuż nad palnikami, gdzie u innych producentów wypełniają dno tylko w 70%. Ich zadaniem jest przechwycić i odparować wyciekające tłuszcze z rozgrzanych potraw nadając im charakterystyczny smak i aromat. Aromatyzery odpowiadają także za utrzymanie wilgotnego i ciepłego powietrza wewnątrz piekarnika grilla, które ma duży wpływ na soczystość dań.
PALNIKI
Palniki Dual-Tube czyli technologia podwójnych rurek. Składaja sie one z dwóch tub rurka w rurce, posiadają otwory, w których powstają płomienie po obu stronach, zapewniając równomierne rozprowadzenie ciepła, od prawej do lewej strony grilla, są one o znacznie większej średnicy niż palniki jednotubowe, które występują w niższych seriach grilii marki Broil King. Zaletą palników Dual-Tube jest równomierne rozprowadzanie gazu na całej ich długości. Dzięki temu, że wysokość płomienia pozostaje taka sama w całej rozciągłości palników, ruszt w grillu i aromatyzery dostają identyczną temperaturę w każdym punkcie swojej powierzchni. Ostatnim aspektem palników Dual-Tube™ jest materiał z którego są wykonane. Stal szlachetna, czyni je odpornymi na duże skoki temperatur oraz kwasy grillowanych potraw.
ZAWORY I POKRĘTŁA
Ważnym elementem procesu grillowania jest dokładna kontrola płomienia. Zawory odpowiadają za regulację przepływu gazu w palnikach oraz pokrętła, umożliwiające sterowanie temperaturą. Pokrętła obracają się o 180 stopni. Zawory zapobiegają nagłym skokom temperatury – wzrost ciepła jest liniowy, co pozwala osiągać lepsze efekty. Dzięki temu precyzyjniej możemy ustawić temperaturę grillowania taka ja aktualnie potrzebujemy.
Dlaczego aromatyzery są tak ważne? To właśnie one odparowują wszystkie skapujące soki, tłuszcze i marynaty i sprawiają, że potrawy nabierają grillowanego aromatu, a przy tym zachowują soczystość i odpowiedni smak.
Największy wpływ na smak potraw z grilla Broil King mają aromatyzery. Falowane blaszki ze stali nierdzewnej pokrywają całe dno piekarnika, są obecnie standardem nawet wśród grilli, które nie posiadają pełnego systemu PGT.