
Winomierz z Termometrem w Plastikowej Probówce

Winomierz z termometrem to urządzenie do szybkiego oraz precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim bądź brzeczce piwnej. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Dzięki dwóm skalom, z jego pomocą można zaplanować również moc wina.
Probówka, w której dokonuje się pomiaru wykonana jest z tworzywa.
Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy zalecanych początkowych jak i końcowych stężeń cukru w moszczu oraz brzeczce piwnej.
- obszar bordowy (22 – 25 °Blg) – początkowe stężenie, wino deserowe (słodkie)
- obszar żółty (15 – 22 °Blg) – początkowe stężenie, wino stołowe (wytrawne)
- obszar bursztynowy (9 – 11 °Blg) – początkowe stężenie, piwo
- obszar zielony (0 – 2 °Blg) – końcowe stężenie piwo
- obszar czerwony(-2 - 0 °Blg) – końcowe stężenie, wino
Cechy produktu:
- Do pomiaru cukru oraz określenia potencjalnej zawartości alkoholu, areometr przydatny przy nastawach winiarskich i brzeczce piwnej, zakres: 0 do 30°Blg.
- Nietłukąca, wygodna probówka, wykonany z tworzywa cylinderek do płynu, ma wygodne płaskie dno i nigdy się nie potłucze, co stanowi przewagę nad szklanymi odpowiednikami.
- Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami, na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji wina i piwa.
- Probówka pomiarowa z zamknięciem, do probówki dołożono zamknięcie, które uniemożliwi wysunięcie się areometru w trakcie przenoszenia czy przechowywania.
- Łatwy pomiar, urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni odczytując wynik na obu skalach.
- Termometr w środku areometru, dzięki praktycznie bezpośredniemu kontaktowi ze ścianką areometru (końcówka kapilary) mierzy temperaturę cieczy, bez zafałszowań.
Wykonanie pomiaru zawartości cukru:
- W celu dokonania pomiaru w probówce umieścić areometr i wlać płyn pozbawiony cząstek stałych oraz pęcherzyków gazu.
- Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.
- Wartość stężenia cukru wskazuje odczyt górny. Patrz instrukcja.
- Po dokonaniu pomiaru płyn wylać, nie spożywać.
Badanie brzeczki piwnej :
- Pomiar zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.
W skład zestawu wchodzi:
- plastikowa probówka
- korek do probówki
- areometr z termometrem
Zakres: od 0 do 30°Blg
Specyfikacja produktu:
- Długość: 2.2 cm
- Szerokość: 2.2 cm
- Wysokość: 25.4 cm
- Masa: 60 g



Nie dodano jeszcze żadnych opinii. Dodaj opinię, aby ułatwić zakupy innym klientom.