Producenci

Winomierz z Termometrem w Probówce BROWIN

Dostępność: ostatnie sztuki
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 25,19 zł
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
25.19
ilość szt

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Winomierz z Termometrem w Plastikowej Probówce

Winomierz z termometrem to urządzenie do szybkiego oraz precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim bądź brzeczce piwnej. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Dzięki dwóm skalom, z jego pomocą można zaplanować również moc wina.

Probówka, w której dokonuje się pomiaru wykonana jest z tworzywa.

Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy zalecanych początkowych jak i końcowych stężeń cukru w moszczu oraz brzeczce piwnej.

  • obszar bordowy (22 – 25 °Blg) – początkowe stężenie, wino deserowe (słodkie)
  • obszar żółty (15 – 22 °Blg) – początkowe stężenie, wino stołowe (wytrawne)
  • obszar bursztynowy (9 – 11 °Blg) – początkowe stężenie, piwo
  • obszar zielony (0 – 2 °Blg) – końcowe stężenie piwo
  • obszar czerwony(-2 - 0 °Blg) – końcowe stężenie, wino

Cechy produktu:

  • Do pomiaru cukru oraz określenia potencjalnej zawartości alkoholu, areometr przydatny przy nastawach winiarskich i brzeczce piwnej, zakres: 0 do 30°Blg.
  • Nietłukąca, wygodna probówka, wykonany z tworzywa cylinderek do płynu, ma wygodne płaskie dno i nigdy się nie potłucze, co stanowi przewagę nad szklanymi odpowiednikami.
  • Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami, na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji wina i piwa.
  • Probówka pomiarowa z zamknięciem, do probówki dołożono zamknięcie, które uniemożliwi wysunięcie się areometru w trakcie przenoszenia czy przechowywania.
  • Łatwy pomiar, urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni odczytując wynik na obu skalach.
  • Termometr w środku areometru, dzięki praktycznie bezpośredniemu kontaktowi ze ścianką areometru (końcówka kapilary) mierzy temperaturę cieczy, bez zafałszowań.

Wykonanie pomiaru zawartości cukru:

  • W celu dokonania pomiaru w probówce umieścić areometr i wlać płyn pozbawiony cząstek stałych oraz pęcherzyków gazu.
  • Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.
  • Wartość stężenia cukru wskazuje odczyt górny. Patrz instrukcja.
  • Po dokonaniu pomiaru płyn wylać, nie spożywać.

Badanie brzeczki piwnej :

  • Pomiar zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.

W skład zestawu wchodzi:

  • plastikowa probówka
  • korek do probówki
  • areometr z termometrem

Zakres: od 0 do 30°Blg

Specyfikacja produktu:

  • Długość: 2.2 cm
  • Szerokość: 2.2 cm
  • Wysokość: 25.4 cm
  • Masa: 60 g

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl