Sól Peklująca Peklowanie Peklosól 1 kg BROWIN
Opis
Sól Peklująca Peklosól 1 kg
Od autoryzowanego przedstawiciela firmy BIOWIN
Peklosól to mieszanka soli kuchennej warzonej niejodowanej oraz azotynu sodu (nitrytu). Zabezpiecza ona mięso przed utratą naturalnej czerwono-różowej barwy, oraz chroni wyroby przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów, szczególnie bakterii jadu kiełbasianego.
Dodatek antyoksydantu zmniejsza pozostałość resztkowego azotynu, powodując skuteczne ograniczanie powstawania nitrozoamin. Przyspiesza przekształcanie azotynów w tlenek azotu, polepszając kolor produktów mięsnych. Jest także doskonałym stabilizatorem.
Zastosowanie soli peklującej umożliwia także dalszą obróbkę mięsa, np. wędzenia, suszenia oraz dojrzewania.
Sposób użycia przy przygotowaniu 1 kg mięsa:
- Peklowanie na mokro: do 1 L zimnej wody wsypać 58 - 65 g peklosoli, dodać 4 g cukru oraz ewentualnie ulubione przyprawy. Peklować mięso w zalewie 7 - 14 dni w lodówce.
- Peklowanie na sucho mięs w kawałku: mięso natrzeć 18 - 25 g peklosoli oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami. Peklować w lodówce 3 - 7 dni (grubość mięsa 1 cm - 1 dzień peklowania).
- Peklowanie na sucho mięsa na kiełbasy: do 1 kg mielonego mięsa dodać 13 - 17 g peklosoli oraz ulubione przyprawy. Gotową mieszankę pozostawić na 1 dzień w lodówce.
Składniki: sól niejodowana, substancja przeciwzbrylająca: E536, azotyn sodu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.