Grillowanie zimą – o czym pamiętać i jaką butlę zastosować?

Grillowanie zimą może okazać się dość problemowe i czasochłonne przy nieodpowiedniej butli gazowej.

 

Grille marki Broil King świetnie się sprawdzają podczas mroźnych dni, ponieważ utrzymują ciepło dzięki zamykanej pokrywie, ponieważ wewnątrz grilla jest wyższa temperatura pieczenia. Pokrywa grilla posiada również termometr dzięki czemu utrzymanie temperatury będzie bardziej precyzyjne.

Przed rozpoczęciem grillowania najlepiej jest rozpalić grill wcześniej do wyższej temperatury niż w sezonie letnim tak, aby uzyskać wymagany rezultat w czasie użytkowania.
W zimowe dni, przy minusowych temperaturach proces grillowania jest znacznie dłuższy, szczególnie przy butli z mieszanką propan-butan. Propan spala się w bardzo niskich temperaturach nawet do -40'C, niestety mieszanka propan-butan ma problem z niskimi temperaturami, ponieważ nie nadążają "odparowywać" na mrozie i para wodna jest przyczyną zamarzania butli. Grill może być rozgrzany na pełna moc a i tak spada temperatura.

Na mrozie sprawdzają się butle stalowe wypełnione samym propanem. Plastikowe butle na zatrzask radzą sobie najsłabiej.


Akcesoria niezbędne do grillowania zimą:

  • Bezprzewodowy termometr Meater +

Nowoczesny termometr bezprzewodowy do pomiaru temperatury pieczonych mięs oraz ich otoczenia. Pełna kontrola temperatury potraw na telefonie, dzięki darmowej aplikacji na systemy IOS oraz Android. Temperatura wskazywana jest w czasie rzeczywistym, dzięki czemu aplikacja pomoże Ci wybrać stopień wypieczenia oraz potrzebny czas dla każdego rodzaju mięsa. Termometr ten działa nawet do 50 metrów!
Termometr ten pozwoli kontrolować temperaturę bez otwierania piekarnika.

          

  • Termometr z dwiema sondami 

Dzięki dwom sondom ze stali szlachetnej można odczytać jednocześnie dwie temperatury. Można ustawić temperaturę docelową dla rożnych rodzajów mięs, dodatkowo posiada minutnik. Błyskawiczny odczyt temperatury w zakresie -50'C do 300'C.

  • Rękawice skórzane

Nadają się idealnie w zimowe dni, które ochronią przed zimnem, są również niezastąpione przy zdejmowaniu gorących potraw z grilla.

  • Lampka do rusztów LED

Warto również zaopatrzyć się w dobre oświetlenie, które przede wszystkim będzie oświetlało piekarnik. Zimowy dzień jest o wiele krótszy niż letnią porą! Lampka LED pozwoli grillować po zmroku. Idealnie oświetlony ruszt pomoże uniknąć przypalenie potraw. Lampka wyposażona jest w diody LED COB oraz obudowę odporną na warunki atmosferyczne. Inny model dodatkowo wyróżnia się, że posiada wbudowany minutnik.

          

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl