Producenci
Grill na pellet Broil King. Jak to działa?
Świetny smak grilla na własnym podwórku.

  

 

Grille na pellet Broil King są ekologiczne, jest to również zdrowa alternatywa dla innych grillów – można na nich grillować, wędzić a nawet i piec. Grille na pellet to rozwiązanie dla osób, którym nieobojętna jest troska o środowisko. Pellet jest bowiem odnawialnym źródłem energii. Ponadto w efekcie jego spalania powstaje mniej dwutlenku węgla, niż przy spalaniu węgla drzewnego. Z niektórych badań wynika nawet, że wskutek spalania pelletu w ogóle nie zwiększa się obecność CO2 w atmosferze. Grille są łatwe w obsłudze i szybko się rozpalają.

 

Broil King daje nam możliwość zastosowania pelletów drzewnych o wielu różnych profilach smakowych i dobrych właściwościach, takich jak jabłoń czy jadłoszyn. Każdy z nich jest szczególnie zalecany do konkretnych dań i rodzajów mięs. Prócz zwykłych pelletów, Broil King oferuje również specjalnie przygotowane mieszanki Smoke Master’s (klon, orzech amerykański, wiśnia) oraz Griller’s Select (klon, dąb, wiśnia), na które składają się trzy różne gatunki drzew znajdujące się w każdej pojedynczej granulce pelletu, co jeszcze bardziej uwydatni wspaniały smak i aromat.

 

      

 

Ogromną zaletą grillów na pellet jest także to, że w kwestii menu możemy zrobić wszystko. Krwisty stek, grillowane żeberka, chrupiące kurczaki, a może pizza, ser, burger lub deser? Z grillem na pellet wszystko jest możliwe!

Do regulacji dozowanie pelletu i regulacji temperatury potrzebny jest wbudowany komputer, który podłączony jest do prądu – nie jest on potrzebny do wytwarzania ciepła, a jedynie do regulacji, więc prądu pobiera niewiele.

By zacząć grillowanie z  grillem na pellet Broil King wystarczy nasypać odpowiedniej ilości pelletu do komory. Następnie należy ustawić temperaturę na panelu, za pomocą pokrętła. Można również użyć wbudowanych programów, które posiadają przypisane temperatury (grillowanie, wędzenie, pieczenie)

Po wybraniu odpowiedniej temperatury ślimak zacznie się kręcić i podawać pellet do paleniska, a w nim rozgrzeje się żarnik, który po zetknięciu się z pelletem doprowadzi do zapłonu, podczas rozpalania kręci się wiatrak, który rozpocznie proces palenia.

W grillu znajdują się 3 sondy. Dwie z nich służą do pomiaru temperatury wewnątrz mięsa, a jeden z termometrów wykorzystywany jest do pomiaru wewnątrz komory grilla. Ten termometr co 20 sekund pobiera pomiar temperatury i przekazuje ją do komputera z regulatorem proporcjonalno-różnicująco-całkującym. Na podstawie czasu, tempa wzrostu i temperatury, program decyduje ile pelletów dosypać do paleniska i z jaką prędkością kręcić wiatrakiem, aby uzyskać zadaną temperaturę. 

W urządzeniach na pellet Broil King, zawsze widzimy aktualną temperaturę wewnątrz piekarnika.

 Poznaj szczegóły dotyczące dostępnych w naszym sklepie grilli na pellet i ciesz się najwyższej jakości sprzętem, a przede wszystkim – rozsmakuj się we własnoręcznie przygotowanych potrawach z grilla!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl