Zastanawiasz się co przyrządzić w odwiedzinach przyjaciół? Oto Nasza propozycja do przyrządzenia na grillu gazowym Broil King.
Jeśli posiadasz grill z kuchenką boczną na przykład Baron 440 - to rewelacyjnie, zrobisz wszystko w jednym miejscu!
Przepis:
1 kg pomidorów roma
Oliwa z oliwek
½ szklanki czerwonego wina
sól
Mielony czarny pieprz
2 łyżki. oregano
2 łyżki. rozmaryn
7 ząbków czosnek
1 łyżka. papryczki chipotle w sosie adobo
2 3-calowe laski cynamonu
1 łyżka. wędzona papryka
1 łyżka. kminek mielony
2 pokrojone w kostkę czerwone papryki
2 pokrojone w kostkę zielone papryczki
2 pokrojone w kostkę cebule
1 pokrojona w kostkę cukinia
1 bardzo duży bakłażan pokrojony w kostkę
1 kg mielonej wołowiny
1 kg pikantnej włoskiej kiełbasy
2 kg pokrojonej w kostkę wołowiny
Wiórki- Broil King oferuje bardzo duży wybór wiórek między innymi:
Wiórki wiśniowe #00240
Wiórki jabłkowe #00230
Te wiórki i inne znajdziemy w katalogu Broil King lub w Naszym sklepie stacjonarnym i internetowym.
Moczyć wiórki przez co najmniej 30 minut. - namaczanie zrębków opisywaliśmy jakiś czas temu w osobnym artkule.
Rozgrzej grill na najniższym poziomie i dodaj zrębki.
Na brytfannie #69820 umieść pomidorki roma. Dodaj oliwę z oliwek, czerwone wino, sól, pieprz, oregano, rozmaryn, czosnek, papryczkę chipotle, 2 szczypty kakao, laski cynamonu, wędzoną paprykę i kminek.
Następnie należy chwilę wędzić na grillu, aż ładnie wszystko się skarmelizuje, i odstawić na bok.
Na patelni wrzuć posiekaną czerwoną i zieloną paprykę z oliwą z oliwek oraz odrobiną soli i pieprzu. Umieść brytfannę na grillu i wędź przez około 20 minut. Do papryki dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojony w kostkę bakłażan i jeszcze trochę wędzić… aż warzywa zmiękną.
Używając bocznej kuchenki podsmaż na dużej patelni mieloną i pokrojoną w kostkę wołowinę oraz kiełbasę wieprzową.
Wymieszaj wszystkie warzywa i mięso w bardzo dużym garnku i gotuj na wolnym ogniu, aż całe mięso będzie bardzo miękkie.
Nie masz kuchenki bocznej? Proponujemy wok, w którym również przyrządzisz mięso.
Wok żelwiny #69710
Wok pokryty jest spiekiem ceramicznym, co czyni go trwałym i łatwym w czyszczeniu. Żeliwo w połączeniu z powłoką porcelanową zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw. Dzięki temu możesz ograniczyć ilość tłuszczu i mieć pewność, że jesz lekko i zdrowo. Elegancka kolorystyka czyni to naczynie doskonałym dodatkiem do każdej kuchni. Możemy go również używać na kuchni indukcyjnej.
Smacznego!