
Zakwas Chlebowy Żytni z Drożdżami i Słodem
Od autoryzowanego przedstawiciela firmy BIOWIN

Co daje stosowanie tego zakwasu?:
- lepsza przyswajalność pieczywa
- delikatny smak
- chrupiąca skórka
- ładniejszy kolor pieczywa
- soczysty miękisz
- wydłużona świeżość pieczywa
Produkt naturalny, ulega zmianom.
Informacje o alergenach: zawiera gluten.
Przechowywać w suchym, chłodnym, zacienionym miejscu.
Przepis na wypiek 750 g chleba z zakwasem żytnim
Składniki:
- 350 ml letniej wody
- 10 g soli
- 350 g mąki pszennej typu 500-750
- 150 g mąki żytniej typu 720
- 1 op. zakwasu chlebowego żytniego z drożdżami i słodem (zakwas i drożdże)
Opcjonalnie:
2 łyżki ziaren, np. słonecznika, dyni, soi.
Opcjonalnie:
2 łyżki ziaren, np. słonecznika, dyni, soi.
Piekarnik: Z wymienionych składników wyrób ciasto - do uzyskania masy o elastycznej konsystencji, by ciasto odchodziło od naczynia. Pozostaw na ok. 1 godz. pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie wyrób (wystarczy przez krótki czas) i przełóż do formy. Pozostaw ponownie w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swą objętość. W międzyczasie do rozgrzewającego się piekarnika wstaw miseczkę z wodą, dzięki czemu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200°C.
Automat do wypieku chleba:
Do misy automatu dodaj w podanej kolejności wymienione składniki i ustaw program podstawowy (BASIC), by uzyskać średnio zarumienioną skórkę. Chleb będzie gotowy po ok. 3 godz.
Składniki:
- zmielone produkty żytnie
- suszone drożdże S. cerevisiae
- kultury starterowe zakwasu
- ekstrakt słodu jęczmiennego
- olej roślinny
- guma arabska (E414)
- kwas askorbinowy (E300)
- monostearynian sorbitolu (E491)
No: 409421
Nie dodano jeszcze żadnych opinii. Dodaj opinię, aby ułatwić zakupy innym klientom.