Podpuszczka Mikrobiologiczna Płynna 50 ml BROWIN

Podpuszczka Mikrobiologiczna do Produkcji Serów

Podpuszczka mikrobiologiczna to preparat enzymatyczny uzyskany w wyniku kontrolowanej fermentacji specyficznych szczepów Rhizomucor miehei .

5 kropli podpuszczki wystarcza na 1 litr mleka.

Sposób użycia:

  • Oblicz i odmierz dawkę podpuszczki proporcjonalną do użytej przez Ciebie ilości mleka.
  • W odpowiednim momencie produkcji sera, w zależności od jego rodzaju, dodaj podpuszczkę do podgrzanego do temperatury 33 °C mleka (szczegółowe informacje podane są w przepisach na sery).
  • Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu na około 40-60min.

Uwagi dodatkowe:

  • Użycie podpuszczki wymaga dodatku chlorku wapnia (CaCl2) w ilościach od 10 - 100 g/100 l mleka, w zależności od rodzaju sera.
  • Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 - 7.

Aby podpuszczka zachowała swoje enzymatyczne właściwości, musi być przechowywana w temperaturze 4-6°C.

Produkt wegetariański.

-
10,09 zł/szt. 10.09 PLN
ilość
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
CA Raty
Sklep internetowy Shoper.pl