
Koncentrat do Wyrobu Piwa Brewkit Coopers Lager
Od autoryzowanego przedstawiciela firmy BIOWIN

Tradycyjne australijskie jasne piwo o złocisto-słomkowym odcieniu. Produkowane z najwyższej jakości australijskiego jęczmienia i tasmańskiego chmielu. Piwo jasne pełne o lekkim, orzeźwiającym smaku.
Charakterystyka produktu:
Jest to produkt australijskiej firmy Coopers służący do przygotowania 23 L piwa
Każda z puszek zawiera:
- 1,7 kg hermetycznie zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku konserwantów (Słód swoją konsystencją przypomina karmel/miód).
- torebeczkę drożdży piwowarskich (dołączoną pod przykryciem).
Maksymalne stężenie alkoholu, jakie możemy uzyskać w piwie to 5,2%. (Możemy uzyskać także lżejsze piwa stosując odpowiednio mniejsze dodatki cukru). Korzystając z załączonej tabeli można dobrać odpowiednią ilość cukru, jaką należy dodać do brzeczki, aby uzyskać żądaną moc piwa:
.
Potrzebne wyposażenie:
- koncentrat Coopers’a (z dołączoną torebeczką drożdży piwowarskich)
- 1 kg cukru (sacharozy) lub - glukoza lub -np.:ekstrakt słodowy light czy -Enhancer
- woda
- cukromierz
- balon szklany lub pojemnik fermentacyjny o pojemności ok.30 l
- rurka fermentacyjna
- łyżeczka miarowa do cukru
- kapslownica
- kapsle
- butelki do rozlewu piwa lub butelki plastikowe, w tym wypadku nie potrzebna będzie kapslownica i kapsle.


Etapy przygotowania piwa:
- Sprzęt dokładnie wypłukać za pomocą pirosiarczynu potasu
- Do szklanki wlać wodę o temperaturze ok 28 stopni
- Do wody dodać drożdże spod wieczka. Całość uwadniać przez 15 min.
- Puszkę umieścić w gorącej wodzie na ok 10 min.
- Wlać do garnka ok 2 litry wody, a następnie doprowadzić ją do wrzenia.
- Zawartość puszki wlać do garnka z wodą, dodać 1 kg glukozy/cukru bądź puszkę ekstraktu słodowego
- Wymieszać, aż do rozpuszczenia się brzeczki (karmelu).
- Do wypłukanego pojemnika wlać 2 litry zimnej wody i zawartość garnka
- Całość uzupełnij wodą do 23 litrów objętości.
- Temperaturę całości ustabilizować do 24-26 stopni
- Dodać drożdże i dobrze wymieszać
- Zamknąć szczelnie pojemnik
- Zamontować w nim rurkę fermentacyjną
- Fermentację prowadzić przez 7 - 10 dni.
- Piwo zlać do butelek, dodając 1 pastylkę Coopers Carbonation Drops na każdą butelkę o pojemności 0,5 litrów.
- Butelki należy postawić w ciemnym oraz ciepłym miejscu
- Po 2 tygodniach piwo jest gotowe
Specyfikacja:
- Długość: 10.5 cm
- Szerokość: 10.5 cm
- Wysokość: 17.7 cm
- Masa: 1.7 kg
- Rodzaj: jasne
- Gorycz: Delikatna
- Gatunek: Lager
- Masa netto: 1.7 kg
- Nr art.: 407290
Nie dodano jeszcze żadnych opinii. Dodaj opinię, aby ułatwić zakupy innym klientom.