Glukoamylaza Enzym Scukrzający 4 g BROWIN

0 (Ilość ocen: 0)

Glukoamylaza 4 g

Od autoryzowanego przedstawiciela firmy BIOWIN

Jest to enzym scukrzający, tzn. rozkłada skrobię do glukozy z ześrutowanego żyta, pszenicy, kukurydzy, ryżu itp. Drożdże w trakcie procesu fermentacji nie są w stanie przerobić skrobi na alkohol, jedynie glukozę. Enzym jest niezbędny do przygotowania zacieru.

Cechy produktu:

  • Gramatura 4 g
  • Na 3,5 kg śruty
  • Najlepsze efekty wraz z alfa-amylazą (405120) i Turbo WHISKEY (403160)
  • Do gorzelnictwa i piwowarstwa

Sposób użycia:

  • W naczyniu podgrzać wodę do temperatury 85-95°C, dodać śrutę wybranego zboża w proporcji: 1 kg śruty na 3-4 L wody.
  • Dokładnie wymieszać, a po 15-30 minutach dodać alfa-amylazę w ilości 0,9 g na 1 kg śruty, w celu upłynnienia skrobi.
  • Utrzymywać temperaturę mieszaniny na poziomie 95°C w ciągu 1 godziny, stale mieszając. Roztwór powinien mieć pH 4,0-4,5.
  • Po tym czasie zostawić zacier do wystudzenia, by osiągnął temperaturę 60°C i dodać glukoamylazę w ilości 1,1 g na 1 kg śruty, w celu dalszego rozłożenia skrobi na cukry proste.
  • Utrzymywać temperaturę mieszaniny przez 1,5 godziny. Poziom scukrzenia powinien wynosić około 15°Blg.
  • Roztwór należy wystudzić do 30°C. Następnie dodać saszetkę z drożdżami gorzelniczymi, np. Turbo WHISKEY (403160), a następnie tak przygotowany zacier poddaj fermentacji przez okres 3-7 dni, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu drożdży.
  • W przypadku wydzielania znacznej ilości piany poleca się dodać Odpieniacz (405140) - zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Składniki: glukoamylaza

Masa netto: 4 g

-
5,49 zł/szt. 5.49 PLN
ilość

Opinie o produkcie (0)

Nie dodano jeszcze żadnych opinii. Dodaj opinię, aby ułatwić zakupy innym klientom.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl