Chlorek Wapnia do Produkcji Sera 10 g BROWIN
Opis
Chlorek Wapnia do Sera 10 g
Od autoryzowanego przedstawiciela firmy BIOWIN
Jest to środek stosowany w serowarstwie w celu zwiększenia wydajności produkcji sera. Dodatek niezbędny, gdy korzystamy z mleka niskopasteryzowanego lub świeżego o niskiej zawartości wapnia.
Chlorek wapnia polepsza konsystencję oraz krzepliwość mleka. Jego użycie zmniejsza straty kazeiny oraz tłuszczu.
Dzięki chlorkowi wapnia skrzep serowarski jest bardziej zwarty i łatwiej ulega obróbce, co wpływa na zwiększoną łatwość obkurczania ziarna serowarskiego.
Produkt posiada wysokie stężenie 94-96% i jest bardzo wydajny.
Opakowanie wystarcza na 100 - 142 L mleka.
Cechy produktu:
- Do serowarstwa, produkt niezbędny przy stosowaniu mleka niskopasteryzowanego i mleka świeżego o niskiej zawartości wapnia.
- Większa wydajność produkcji sera, chlorek wapnia wpływa na lepszą krzepliwość mleka, zwięzłość skrzepu i jego obróbkę.
- Łatwiejsze cięcie skrzepu, zwarty skrzep łatwiej jest pociąć, co zwiększa zdolność obkurczania się ziarna serowego.
- Wysoka jakość, oferowany chlorek wapnia posiada atesty spożywcze, jest bezpieczny dla zdrowia.
- Do piwowarstwa, chlorek wapnia nadaje piwu miękki, pełny, stabilny smak oraz przyczynia się do flokulacji białek.
Dawkowanie:
Chlorek wapnia należy stosować w proporcji 0,7-1 g (szczyptę) chlorku wapnia na 10 L mleka.
Sposób użycia:
- Zalecaną ilość chlorku wapnia rozpuścić w 50 ml przegotowanej wody i wlać do mleka.
- Produkt należy dodać przed zaszczepieniem kulturami bakteryjnymi i podpuszczką.
- Stosować zgodnie z dawkowaniem producenta, nadmiar chlorku wapnia może przyczynić się do gorzkiego smaku wyrobu.
Działa drażniąco na oczy. W przypadku dostania się do oczu należy ostrożnie przemywać je wodą przez kilka minut.
Masa netto: 10 g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.