Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc domowi wędzarze już teraz zastanawiają się co przygotują na świąteczny stół. Domowe wędliny to jedne z najpopularniejszych i tradycyjnych potraw w Polsce na święta Wielkanocne. Dzięki wytwarzanemu ciepłu pozbywamy się wody z mięsa, która jest głównym czynnikiem krótkiej ważności świeżego mięsa. Najistotniejszym bohaterem wędzenia poza mięsem jest oczywiście dym. To on odpowiada za ostateczny zapach, kolor i smak naszych wędlin. Do wędzenia szynki wybierajmy wyłącznie drewna drzew liściastych (dąb, buk, klon, olcha, drzewa owocowe).
Dzięki wiórkom np klonowym #00270, wiśniowym #00240 nadajemy mięsu charakterystyczny aromat.
Staropolskie przepisy kulinarne w większości kuszą nas do przygotowania idealnie wędzonej potrawy. Aby zjeść takie pyszne dania musimy najpierw mięsko poddać dodatkowej metodzie peklowania z dodatkiem marynaty w wodzie, zawartość nie może wystawać znad zalewy.
Domowy wędlin są ozdobą Wielkanocnego stołu. Wbrew pozorom z ich produkcją może sobie poradzić każdy. A w zasadzie prawie każdy. Aby w świątecznym menu pojawiły się domowe szynki, polędwice, boczki czy kiełbasy trzeba mieć dostęp do wędzarki, My polecamy wędzarnie gazową SMOKE marki Broil King.
Zalety wędzarni gazowej SMOKE Broil King:
-
cztery ruszty oddzielne regulowane z 16-stoma hakami oraz stojakiem do pieczenia ze stali szlachetnej
-
rozkładany ociekacz ze stali szlachetnej
-
pojemnik na wodę i tacka na wiórka
-
dwu drzwiowa konstrukcja, dzięki czemu zachowamy stałą temperaturę oraz dym wewnątrz wędzarni
-
podwójne stalowe ściany
-
otwory wentylacyjne Rato-Draft
-
uchwyt na akcesoria
-
wydajny palnik o mocy 4,4 kw ze stali szlachetnej
-
mocna podstawka z kółkami, dzięki czemu możemy zmienić miejsce wędzarni
-
trwałe uszczelki z włókna szklanego oraz stalowy system zapięć
-
elektroniczny zapłon
-
zawory Linear-FlowTM, dzięki czemu można kontrolować stopień wędzenia